7 tips om je WiFi te verbeteren

Heb je een slechte WiFi verbinding? Bijvoorbeeld slecht bereik of gaat het streamen van video of audio langzaam of haperend? Dan heb ik een aantal tips voor je waarbij je niet direct veel geld hoeft uit te geven. Hoe kun je WiFi verbeteren? Je leest het hieronder.

Router verplaatsen

De eerste tip is simpel: zet je draadloze router op een andere plaats. De beste plaats voor een WiFi router is in het midden van de ruimte die je wilt dekken, dat is helaas niet altijd haalbaar. Ook is het verstandig de router niet in een meterkast te hangen of ergens weg te stoppen onder een bureau.

Heb je kabel internet? Dan kun je ervoor kiezen om je modem en de router te verplaatsen naar een ander aansluitpunt. Kun je het modem niet verplaatsen? Dan zou je een iets langere kabel tussen het modem en de router kunnen gebruiken. Het liefst is deze wel zo kort mogelijk.

Gebruik slechts 1 draadloze standaard

Alle verschillende draadloze standaarden (802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac) zijn ‘backwards compatible’ met elkaar. Het is echter verstandig om 1 draadloze standaard te kiezen, en je router niet op ‘mixed’ te zetten. De nieuwste standaard geeft de hoogste snelheid.

draadloze standaard

Ga je de nieuwste standaard gebruiken? Dan heeft je computer of laptop ook een WiFi adapter nodig die de hoogste snelheid ondersteunt. Deze kun je eenvoudig vervangen, bijvoorbeeld door een WiFi USB adapter te gebruiken. Bij je smartphone of tablet is het niet mogelijk om de WiFi adapter te vervangen. Koop je een nieuwe router? Dan kun je ervoor kiezen om je oude router ook te laten staan voor de oudere standaarden.

Bijvoorbeeld: je oude G router bewaar je voor de apparaten die alleen 802.11g ondersteunen. Hierop zet je DHCP uit en deze sluit je aan op je nieuwe router. Je nieuwe router stel je in op alleen 802.11ac of alleen 802.11n. Zorg er wel voor dat de gebruikte kanalen van beide routers zo ver mogelijk uit elkaar liggen (bijvoorbeeld 1 en 11). Je oude apparaten verbinden met de oude router en de nieuwe 802.11n of 802.11ac apparaten verbinden automatisch met je nieuwe router.

Gebruik WPA2 beveiliging

Voor hoge snelheden met N of AC routers dien je WPA2 met AES beveiliging te gebruiken. WPA of WEP met TKIP beveiliging zorgen voor extreem bandbreedte verlies. Vaak staan draadloze routers standaard ingesteld op mixed WPA/WPA2. Zorg ervoor dat je router op alleen WPA2 staat ingesteld. Voor thuisgebruik kies je WPA2 personal (bij enterprise is een radius server vereist).

wpa2-encryptie

Verander je wireless kanaal

Vaak kun je WiFi verbeteren door een ander kanaal te gebruiken. We hebben de keuze uit kanaal 1 t/m 13. Veel draadloze routers staan standaard ingesteld op kanaal 6, probeer deze dus te vermijden omdat de kans groot is dat een aantal buren dit kanaal ook gebruiken. Wil je zien welke kanalen druk bevolkt zijn? Gebruik dan het gratis programma inSSIDer en kies het kanaal dat het minst gebruikt wordt. Op 5 GHz zou je niet veel last van storing moeten hebben, het wordt weinig gebruikt en het bereik is een stuk minder. Maar het zou kunnen lonen hier ook eens een ander kanaal te gebruiken.

Verander de kanaalbreedte

De hoge snelheden bij N en AC routers worden alleen behaald bij kanalen die 40 MHz breed zijn. Standaard staan routers vaak ingesteld op alleen 20 MHz. Kies hier voor 20/40 MHz, ook wel aangeduid als ‘automatisch’ of ‘gemengd’.

kanaalbreedte

Upgrade je router

Zorg ervoor dat je router is voorzien van de laatste firmware. Is je router niet voorzien van de laatste standaard? Overweeg dan om een nieuwe N of AC router aan te schaffen. Bedenk hierbij dat er verschillende soorten zijn, de goedkopere modellen werken vaak alleen op 2.4 GHz of ondersteunen 2.4 en 5 GHz niet gelijktijdig. De hoogste snelheden worden behaald bij simultaneous dual band.

Upgrade je WiFi adapter

Zorg ervoor dat je de laatste drivers hebt geïnstalleerd. Ondersteunt je WiFi ontvanger niet de laatste standaard en heb je wel een nieuwe router aangeschaft? Zorg er dan voor dat je WiFi adapter ook deze hoge snelheden aan kan. Er zijn bijvoorbeeld laptops op de markt met N adapters die slechts 150 Mbps aankunnen, terwijl de simultaneous dual band N routers 450 Mbps kunnen bereiken.

Wifi versterkers

Een alternatief is het gebruik van een wifi versterker. Deze wifi versterkers pikken het draadloze signaal op en sturen dit opnieuw door. Dit is de meest simpele manier om een wifi signaal te verbeteren. Bekijk hier een ruim assortiment wifi versterkers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.